ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

 
Η ποινική διαπραγμάτευση παρέχει την δυνατότητα στον κατηγορούμενο να διαπραγματευτεί την ποινή σχετικά με την πράξη για την οποία κατηγορείται. Η διαπραγμάτευση πραγματοποιείται απευθείας με τον αρμόδιο κατά τόπον Εισαγγελέα (στα Πλημμελήματα με τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και στα Κακουργήματα με τον Εισαγγελέα Εφετών).
Προϋπόθεση εκ μέρους του κατηγορούμενου αποτελεί η ομολογία ότι διέπραξε το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται. 
Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας δεν ακολουθεί δίκη και το αρμόδιο δικαστήριο, με μία τυπική διαδικασία, επικυρώνει την σχετική συμφωνία (πρακτικό διαπραγμάτευσης).
Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία η σχετική αίτηση θεωρείται ως ουδέποτε υποβληθείσα και καταστρέφεται με τα έγγραφα που τυχόν συνυποβλήθηκαν.
Η προτεινόμενη από τον Εισαγγελέα ποινή καθορίζεται με βάση την απαξία, τις συνθήκες τέλεσης της πράξης, τον βαθμό υπαιτιότητας καθώς και την προσωπικότητα και τους οικονομικούς όρους του κατηγορούμενου και δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε (5) έτη φυλάκισης στα Κακουργήματα που τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) έτη, τα εννέα έτη στα Κακουργήματα που τιμωρούνται με πρόσκαιρη κάθειρξη, τα δέκα έτη στα Κακουργήματα που τιμωρούνται με πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών και τα δύο έτη στα Πλημμελήματα, ούτε μπορεί να είναι κατώτερη των τριών (3) ετών στα Κακουργήματα που τιμωρούνται με πρόσκαιρη κάθειρξη.
Ως προς την αναστολή ή μετατροπή της προτεινόμενης ποινής ισχύουν οι γενικές διατάξεις.
Δεν επιτρέπεται ποινική διαπραγμάτευση στα Κακουργήματα α) που απειλούνται με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης,  β) που προβλέπονται στο άρθρο 187 Α του Ποινικού Κώδικα (τρομοκρατικές πράξεις- τρομοκρατικές οργανώσεις) γ) που προβλέπονται στο δέκατο ένατο κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα (εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής).
Κώστας Φιλιππίδης
Πίσω