Στο άρθρο 9 παράγραφος 1 του Συντάγματος προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη.
Στο άρθρο 19 προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο.
Τέλος στο άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του ανθρώπου (ΕΣΔΑ) προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν. Η επεξεργασία αυτών των δεδομένων πρέπει να γίνεται νομίμως, για καθορισμένους σκοπούς και με βάση τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου ή για άλλους θεμιτούς λόγους που προβλέπονται από το νόμο.
Ερμηνεύοντας τις παραπάνω διατάξεις τα δικαστήρια έκριναν ότι σε δίκη μεταξύ των συζύγων (διαζύγιο, ανάθεση επιμέλειας, διατροφή τέκνων) δεν είναι επιτρεπτά αποδεικτικά μέσα και δεν λαμβάνονται υπόψη, μηνύματα που φέρεται να αντάλλαξε ο ένας διάδικος με τρίτα πρόσωπα καθώς επίσης με τα τέκνα του με το σκεπτικό ότι συνιστούν απαγορευμένα αποδεικτικά μέσα.
Στη διάθεση κάθε συναδέλφου σχετικές δικαστικές αποφάσεις.
Κώστας Φιλιππίδης