ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Αυτόφωρο είναι το πλημμέλημα το οποίο καταλαμβάνεται από τις αρμόδιες αρχές την ώρα που τελείται ή έχει τελεστεί πρόσφατα. Η πράξη θεωρείται ότι έχει τελεστεί πρόσφατα όταν, ιδίως, αμέσως μετά από αυτήν ο δράστης καταδιώκεται από την δημόσια δύναμη ή από τον παθόντα ή με δημόσια κραυγή, όπως και όταν συλλαμβάνεται οπουδήποτε να έχει αντικείμενα ή ίχνη από τα οποία συμπεραίνεται ότι διέπραξε το έγκλημα σε πολύ πρόσφατο χρόνο.
Προσοχή αν πέρασε όλη η επόμενη ημέρα από την τέλεση της πράξης το έγκλημα δεν θεωρείται αυτόφωρο (π΄χ αν η πράξη τελέσθηκε ώρα 23:58 της Τετάρτης το αυτόφωρο λήγει στις 12:00 τα μεσάνυκτα της Πέμπτης). Συνεπώς είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι το αυτόφωρο διαρκεί 24 ώρες.
Ο συλληφθείς προσάγεται υποχρεωτικά εντός του απολύτως αναγκαίου χρόνου στον Εισαγγελέα ο οποίος έχει την διακριτική ευχέρεια να τον παραπέμψει στο ακροατήριο του αρμόδιου δικαστηρίου εφόσον συνεδριάζει την ημέρα σε αντίθετη περίπτωση ορίζεται έκτακτη δικάσιμος για την ίδια ημέρα είτε αν υπάρχει αδυναμία συγκρότησης του Δικαστηρίου για την επόμενη. Στην περίπτωση αυτή ο Εισαγγελέας μπορεί να διατάξει την κράτηση του κατηγορούμενου στο αστυνομικό κρατητήριο αλλά αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 24 ώρες από την προσαγωγή. Αν μέσα σε αυτή την προθεσμία δεν καταστεί δυνατή η σύγκληση του Δικαστηρίου ο Εισαγγελέας παραπέμπει την υπόθεση σε τακτική διαδικασία.
Στα πλαίσια αυτόφωρης διαδικασίας ορθό είναι να επιδείξουμε ψυχραιμία. Ακολουθούμε τις επιταγές της διωκτικής αρχής, δεν αντιστεκόμαστε ούτε εξυβρίζουμε, διότι αυτό μπορεί να έχει συνέπειες να υποπέσουμε και σε άλλα αυτόφωρα εγκλήματα όπως απείθεια – εξύβριση – αντίσταση, γεγονός που θα επιβαρύνει την κατάσταση και θα δημιουργήσει αρνητική εικόνα σε ενδεχόμενη δίκη.
Οι διωκτικές αρχές είναι υποχρεωμένες να μας ενημερώσουν για τα δικαιώματα μας όπως το δικαίωμα παράστασης με δικηγόρο.
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι οι διωκτικές αρχές δεν έχουν την διακριτική ευχέρεια να αποφασίσουν για την κράτηση ή όχι, αλλά αυτό το αποφασίζει ο Εισαγγελέας μετά την προσαγωγή (συνήθως αφού προηγηθεί απολογία του προσαχθέντος).
Κώστας Φιλιππίδης
Πίσω